10 myter om tænder og tandpleje

Hvad er sandt?

Der eksisterer adskillige myter omkring vores tænder og plejen af dem, men mange af dem har den helt modsatte effekt end intentionen bag – de kan faktisk skade vores tænder, hvis vi følger dem. Her afliver vi 10 almindelige myter, der florerer om vores tænder og tandpleje.

  1. Mælketænder behøver ikke at blive børstet, der kommer jo nogle nye

Jo, mælketænder skal plejes lige så grundigt som voksentænder. Hvis man ikke passer godt på sine børns mælketænder og har en fast rutine med tandbørstning morgen og aften, risikerer man, at de blivende tænder tager skade. Dårlige mælketænder kan nemlig overføres til voksentænder, og god tandpleje af mælketænder giver dermed det bedste udgangspunkt for sunde tænder i voksenlivet.

  1. Man kan ikke få hul i en tand med plombe

Det kan man faktisk. En plombe har ikke nogen beskyttende effekt på den tand, den sidder i. Der kan lige så let opstå huller i tanden, som alle dine andre. Faktisk kan man risikere, at der kan komme huller uden om plomben, og den skal derfor børstes lige så grundigt, som alle andre tænder.

  1. Meget tandpasta betyder bedre tænder

Det hænger desværre ikke helt sådan sammen. Det er ikke mængden af tandpasta, der gør, at vores tænder er renset eller beskyttet – men den har en vigtig funktion. En mængde svarende til din lillefingernegl er rigeligt tandpasta til en tandbørstning. Det der er afgørende er, at du benytter en tandpasta, der indeholder flour, hvis du vil holde dine tænder sunde og fri fra huller.

  1. Det har en god effekt at tygge tyggegummi, efter man har spist

Ja, det kan det have. Hvis du tygger sukkerfrit tyggegummi efter et måltid vil du producere mere spyt, som naturligt beskytter din mund og renser dine tænder. Et glas vand efter måltidet er lige så effektivt.

  1. Det er bedst at børste tænder efter et måltid

Faktisk er det slet ikke en god idé at børste sine tænder lige efter et måltid. Har man indtaget syreholdige mad- eller drikkevarer under et måltid vil en tandbørstning nemlig slide endnu mere på tænderne. Det vil slibe på emaljen, fordi den er midlertidigt syrepåvirket. Vil du have renset dine tænder efter et måltid, er det bedste at gøre at drikke et glas vand.

  1. Jo mere jeg børster, jo hvidere tænder får jeg

Dine tænder bliver ikke hvidere af at blive børstet meget – tværtimod kan du slibe på emaljen, der beskytter dine tænder, hvis du børster tænder for meget. Hvis emaljen ætses eller slibes for meget, vil det have den modsatte effekt, da tænderne er mere sårbare over for mad – og drikkevarer, der kan give tænderne misfarvninger.

  1. Cola opløser tænderne

Tænder opløses ikke af at drikke cola, men det har en ætsende effekt på tændernes emalje, fordi cola indeholder kulsyre og fosforsyre. Det er altså ikke sundt for tænderne at drikke cola. Men det er ikke kun cola, der har den virkning på tænderne – alle syreholdige føde-og drikkevarer har potentiale til at skade vores tænder. Så det er derfor en god idé ikke at udsætte sine tænder for alt for mange syreholdige fødevarer, som citrusfrugter, sodavand og juice.

  1. Børn må kun bruge børnetandpasta

Ikke nødvendigvis. Mange børn synes, at tandpasta til voksne er meget stærkt, og det kan derfor godt anbefales, at man benytter en børnetandpasta, når barnet er mindre. Det er både mildere i smagen og indeholder ikke nær så meget flour. Når barnet kommer i 6-års alderen, er det dog vigtigt at skifte tandpasta, da tænderne kræver mere flour for at undgå huller.

  1. Dårlige tænder arves

Som udgangspunkt er dårlige tænder ikke noget, der ligger i generne og går i arv – det er en myte. Der er nogle, som ikke er lige så modstandsdygtige over for huller i tænderne, men generelt er vi selv ansvarlige for, at vores tænder og mund er sund. Der findes ikke nogle tandsæt, der ikke tager skade ved manglende pleje.

  1. Jo hårdere jeg skrubber mine tænder jo bedre

Nej tværtimod. En forkert tandbørsteteknik kan resultere i skader på tænderne. Det bedste du kan gøre for dine tænder er at børste med et let pres i små cirkelbevægelser på hver enkelt tand – ikke at skure frem og tilbage. Vi anbefaler desuden, at din tandbørste er blød, da en for hård børste både slider på emaljen og skubber tandkødet ned.   

×
Ring til Jyllinge
Menu