Blister – hvad gør jeg?

Har du fået blister i munden?

Blister er noget de fleste oplever at få indimellem og er en meget almindeligt forekommende tilstand. De opstår som små generende sår eller blæner i mundhulen, på tungen eller på indersiden af læberne og kan være både smertefulde og irriterende. Blister er hverken farlige eller alvorlige tilstande, men derimod ganske harmløse. De er dog ubehagelige og generende og kan være svære at komme af med igen, hvis man ikke ved, hvordan de behandles.

Hvorfor får man blister?

Der er ikke nogen specifikke årsager til blister i munden. Nogle mennesker får dem mange gange i løbet af et år, mens andre kun oplever at få dem få gange i løbet af deres liv eller slet ikke. Dog er der nogle fødevarer, der kan ”tricke” blister og blæner i munden. Der er især tale om fødevarer med et højt indhold af syre, herunder blandt andet sodavand, syreholdige frugter, alkohol, gær og kaffe. Blister er en slags sår og kan derfor også opstå som bivirkning af nedsat immunforsvar, hvis du har allergi, er stresset eller er i underskud af vitaminer. Mange oplever også at blisterne opstår, efter de har bidt sig i tungen eller kinden

Hvad kan du selv gøre?

De fleste blister forsvinder i løbet af nogle dage eller en uges tid, uanset om de sidder i kinden, på tungen eller i mundhulen. Vil du fjerne gener som smerte og ubehag og måske endda komme af med dem hurtigere, er der dog nogle ting, du selv kan gøre.

  • Brug en desinficerende mundskyl, der hjælper med helingsprocessen
  • Drik kølige væsker for at nedsætte irritationen
  • Brug en lokalbedøvende salve/ gel på blisterne
  • Skift til en tandpasta uden skummemiddel

Gå til tandlæge, hvis…

Hvis du ikke kan få bugt med blisterne selv, og de ikke er gået væk efter en uge, kan det være en god idé at rådføre sig med sin tandlæge. Som professionel tandlæge har vi stor erfaring med blister i munden, og vi kan nemt vurdere omfanget af problematikken ud fra det planlægge den rette behandling. Vi kan desuden rådgive dig i, hvordan du bedst undgår de generende blister i fremtiden. Oplever du tilbagevendende blister i munden, så tøv ikke med at kontakte os – vi tager imod dig med et smil!

Har du brug for en tandlæge nær Frederiksværk? Vi er beliggende i Jyllinge syd for Frederiksværk.

×
Ring til Jyllinge
Menu