Bøjle – En gave for livet

Ortodonti

Det noget afskrækkende ord “Ortodonti” dækker over det mere uskadelige “tandregulering”. Ortodonti er altså alt der har med tandregulering at gøre – aftagelige bøjler, togskinner og nakketræk – og betyder, direkte oversat fra latin, “noget med lige tænder”. I Danmark er tandregulering en del af den kommunale børne- og ungdomstandpleje – hvilket altså vil sige, at behandlingen er gratis, hvis tandstillingen altså opfylder de formelle krav. Kosmetiske tandreguleringer, som ikke udgør nogen skade, skal man dog selv finansiere.

Jo hurtigere behandling jo bedre resultat

Mange børn og unge bliver frygteligt ulykkelige, når de får at vide, at de skal have bøjle. Dette skyldes, at mange lider af den forestilling, at bøjlen vil ødelægge deres udseende og gøre dem til mobbeofre, men i dagens Danmark er tandregulering så udbredt, at ingen længere laver sjov med bøjler. Derfor er der ingen tænkelig grund til at afvise tilbuddet om tandregulering – Jo hurtigere man kommer igang, jo bedre bliver resultatet, og før du ved af det bliver bøjlen taget af og afslører de mest lige tænder med det mest perfekte bid.

Et fantastisk resultat til resten af livet

Set i det store perspektiv, er det en meget lille brøkdel af ens liv, hvor man må finde sig i at have bøjle på, for at opnå det ønskede resultat. 2 år virker måske som lang tid, men den tid er hurtigt glemt, når bøjlen kommer af, og man for første gang nogensinde er i stand til at sende folk sit mest blændende smil uden at tænke på om tænderne er skæve eller grimme. At tage imod tilbuddet om tandregulering er en klog og langsigtet investering, man aldrig kommer til at fortryde!

Det skal du være opmærksom på når du har bøjle

Der findes mange forskellige metoder til at regulere tænder, nogle bøjler, ofte kaldet togskinner, skal man have på hele tiden, mens man kan nøjes med at sove med andre. Da togskinner sidder fast på tænderne, indtil man får taget bøjlen af, er det vigtigt, at man er særlig opmærksom på mundhygiejne. Madrester og bakterier sætter sig nemt fast i bøjlen, og derfor skal man vænne sig til at bruge lidt længere tid på tandbørstningen. Derudover er der også visse spiselige genstande, man skal holde sig langt væk fra, bl.a. lakridser og karameller, og hvis man skal spise gulerødder og æbler skal de skæres ud i mindre stykker først, så man ikke risikerer at dirke bøjlen af, når man bider med fortænderne.

Når man er færdig med bøjle-forløbet, er mange så lykkelige over at være sluppet af med metallet i munden, at de glemmer alt om, at de nogensinde har haft bøjle på. Men efter forløbet vil man få udleveret en afslutningsbøjle, som sørger for at tænderne ikke rykker sig tilbage igen. Denne bøjle kan man dog nøjes med at have på om natten, så den kommer ikke til at forstyrre i hverdagen. Herefter er forløbet afsluttet, og man er blevet velsignet med den gave det er at have pæne, lige tænder – resten af livet!

×
Ring til Jyllinge
Menu