Værd at vide om huller i tænderne

Langt de fleste mennesker oplever en eller flere gange i livet at have huller i tænderne. Huller i tænderne kaldes i tandlægeverdenen også for caries, og behandling af caries er derfor en af de mest hyppige tandbehandlinger hos tandlægen.

Mange husker allerede fra barnsben at have hørt om huller i tænderne. Hvad de færreste dog ved er, hvordan huller i tænderne faktisk opstår. Derfor giver vi i Smilklinikken dig hermed et indblik i, hvorfor man får huller i tænderne og lige så vigtigt; hvad du kan gøre for at undgå det!

Fra sukker til syre

I munden findes et utal af forskellige bakterier. Dette er helt naturligt og relativt ufarligt så længe tænderne børstes regelmæssigt. Hvad der derimod ikke er ufarligt er, når vi ved indtag af mad- og drikkevarer forsyner disse bakterier med sukker.

Bakterierne er nemlig i stand til at omdanne den sukker, vi spiser, til syre, og denne syre er skadelig for vores tænder. Syre påvirker vores tænder ved at opløse den emalje, der beskytter tænderne, og det er netop når emaljen brydes, og der heraf opstår små hulrum, at problemerne opstår. I dette hulrum aflejres bakterier nemlig let, og når bakterierne her får frit spil, kan de gå hen og forårsage caries.

5 årsager til huller i tænderne

  1. Dårlig mundhygiejne
  2. Indtag af store mængder sukker
  3. Rygning – rygning nedsætter spytproduktionen, og da spyt er med til at renholde tænderne, kan mundtørhed være en medvirkende faktor til huller i tænderne
  4. Alder – jo ældre, desto mere slidte tænder og blottede tandhalse. Det ses ofte, at mangel på emalje kan føre til huller i tænderne
  5. Dårlige tandfyldninger

Det bedste, du kan gøre for at undgå huller i tænderne, er derfor at børste dine tænder regelmæssigt, bruge tandtråd og ikke mindst tænke over dit indtag af sukkerholdige mad- og drikkevarer. Derudover opfordrer vi dig til altid at kontakte din tandlæge, hvis du oplever smerter eller har mistanke om huller i tænderne.

Du er naturligvis velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål omkring huller i tænderne.

×
Ring til Jyllinge
Menu